Megújult és folyamatosan fejlődik a szeusz.gov.hu

E-ügyintézéssel támogatott már a SZEÜSZ csatlakozás is

Megújul a szolgáltatásokhoz kapcsolódó csatlakozási folyamat, online űrlapok készülnek a SZEÜSZ-öket és KEÜSZ-öket igénybe vevő szervezetek számára. Az új mód egyszerűbbé teszi a csatlakozások nyilvántartását, azok státuszáról is információt nyújt.

Erről olvashatok itt 4 perc alatt:

  • Modernebb ügyintézés fogad a szeusz.gov.hu oldalon
  • Szeüsz, Keüsz magyarázó
  • A csatlakozás és belépés módja
  • Az elektronizálás előnyei

 2021. május 20.

Az e-ügyintézés origójaként működő magyarorszag.hu portál arculatához igazodó szeusz.gov.hu a háttérben egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínál. A megújulás lényege a szolgáltatásokhoz való csatlakozással kapcsolatos ügyintézés modernizálása, fokozatosan állítják át a papíralapú ügyintézést elektronikusra, online űrlapok segítségével. Mielőtt azonban ezt részleteznénk, íme két magyarázat, hogy mik is azok a SZEÜSZ-ök és KEÜSZ-ök.

A SZEÜSZ és KEÜSZ szolgáltatások közötti különbség

Az e-ügyintézés folyamata az egyes részfolyamatokat, kulcsfunkciókat megtestesítő elektronikus ügyintézési szolgáltatásokból épül fel (pl. e-azonosítás, e-kézbesítés, e-rendelkezés, e-fizetés), ezeket hívjuk szabályozott, ill. központi ügyintézési szolgáltatásoknak. Az ügyfelek érdekeinek védelme és a megfelelő, egységes szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a legfontosabb szolgáltatásoknál jogszabály rögzíti a működés módját és feltételeit. Az e-ügyintézés működésének érdekében elengedhetetlen, hogy egyes elektronikus ügyintézési szolgáltatások mindenképpen működjenek, erről a Kormány köteles gondoskodni.

SZEÜSZ: szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat, vagyis SZEÜSZ-öket több szolgáltató is nyújthat, amennyiben a jogszabálynak megfelelő módon bejelenti azt az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet felé, és teljesíti a szolgáltatással kapcsolatos jogszabályi előírásokat. Jelenleg azonban kizárólag jogszabály által kijelölt állami szolgáltató nyújt SZEÜSZ-t.

KEÜSZ: a központi elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat olyan fontosnak ítéli meg a Kormány, hogy azt kizárólag a Kormány biztosítja, az általa kijelölt állami szolgáltató nyújtja, ezeket röviden KEÜSZ-öknek nevezzük őket.

Hogyan csatlakozhat szervezete a SZEÜSZ és KEÜSZ szolgáltatásokhoz?

A szeusz.gov.hu portál megújulásának célja tehát, hogy folyamat szinten támogassa a csatlakozást a SZEÜSZ-ökhöz és KEÜSZ-ökhöz. Az elektronikus ügyintézést biztosító szervek bizonyos szolgáltatásokhoz (pl. BKSZ/hivatali tárhely, rendelkezési nyilvántartás, központi azonosítási ügynök) történő csatlakozását az e-ügyintézési törvény írja elő. Ezenkívül a SZEÜSZ-ökhöz és KEÜSZ-ökhöz önkéntes elhatározás alapján is csatlakozhatnak a különböző – jelenleg közfeladatot ellátó, a jövőben egyes szolgáltatások esetében piaci – szervezetek, intézmények, eltérő feltételek mentén.

A portálra a Központi Azonosítási Ügynökön keresztül elérhető elektronikus azonosítási szolgáltatások segítségével lehet belépni, és így érhető el a szervezeti regisztráció és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó összes dokumentum (pl. csatlakozási szabályzat, interfész leírás). Az egyes szolgáltatásokról szóló leírások is megújultak az oldalon, de ennél is fontosabb, hogy frissült a csatlakozás kialakításának feltételeiről szóló tájékoztatás, minden szolgáltatás esetében. Az „ügyintézés szabadon” logóval jelölt szolgáltatásokhoz online beküldhető űrlap is tartozik, ami tovább egyszerűsíti a csatlakozási folyamatot. Az elektronikus folyamattal támogatott szolgáltatások száma folyamatosan bővül. Emellett hírlevelekre is fel lehet iratkozni.

A csatlakozás ügyintézésének digitalizálása lehetővé teszi, hogy az azt igénylő szervek nyomon követhessék kérelmük státuszát, illetve később - akár évek múlva - gyors és pontos tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen szolgáltatásokhoz alakítottak már ki csatlakozást. Ez a nyilvántartás az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet számára is előnyös.

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Regisztrált felhasználóink számára ingyenes szolgáltatás
Kérdésem van

Kapcsolódó cikkek

Tanúsitottiratkezelés
A deusz.hu Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület honlapja. Célja, hogy felületet adjon a szervezet működési területéhez tartozó ismeretek átadására, szakmai kapcsolatok létesítésére.
© 2024 Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület (DEÜSZ). All Rights Reserved. OneOnline