Megszűnik a papíralapú tértivevény, az elektronikus kézbesítési igazolásé és az elektronikus feladójegyzéké a jövő

Modernizál a Magyar Posta, elektronikus megoldásokat dolgoznak ki a levelek és más küldemények postai folyamataihoz. Az ügyfelek számára komfortosabbá váló postai szolgáltatásokra fel kell készülni, a papír alapú ügyintézést pedig bizonyos esetekben el kell felejteni. A korszerű postai folyamatok kiszolgálása megfelelő iratkezelő szoftverrel is történhet.

Eljárt az idő a papír alapú tértivevények felett. Az év végéig ugyan még lehet ezekkel dolgozni, 2020-tól azonban már csak elektronikusan hozhatók létre. A címzettek, a jogosult átvevők is csak elektronikusan ismerhetik majd el, hogy átvették a küldeményt, és a feladók is elektronikus formában kapják majd meg a kézbesítési igazolásokat. Az elektronikus kézbesítési igazolás, azaz a tértivevények új formája július 1-jétől lesz elérhető, de csak azok számára, akik elektronikus feladójegyzéket használnak.

Mi az az elektronikus feladójegyzék?

Az elektronikus feladójegyzék tartalmazza a küldemény postai felvételéhez szükséges adatokat. Kötött formátumú, xml kiterjesztésű adatállomány, amely az elektronikus kézbesítési igazolás elindításához kért információkat is tartalmazza.

Az elektronikus feladójegyzék kényelmes, online adatátadást biztosít, és ezzel felgyorsítja az ügyintézést. A levelek feladásakor lerövidül a postán eltöltött idő, hiszen ott elektronikusan rendelkezésre állnak a küldemény adatok.

Elektronikus feladójegyzék készíthető a Magyar Posta WEBEFJ alkalmazásával, különböző postázó programokkal, de a legegyszerűbb, ha az iratkezelési folyamatba illesztve, tanúsított iratkezelő szoftver hozza létre a posta által befogadható xml állományt. Bizonyos iratkezelő programok el is küldik ezeket az állományokat a posta megfelelő címére, ráadásul ezekkel a szoftverekkel az elektronikus kézbesítési igazolások (a korábbi tértivevények) kibocsátása és visszafogadása nyomonkövethetővé és visszakereshetővé válik.

Image
Image
Hirdetés

Drágább lesz a tértivevény

A Magyar Posta ösztönzi az elektronikus kézbesítési igazolások elterjedését. Bár a hagyományos, papír alapú tértivevények július 1-jétől az év végéig még elérhetők lesznek, nem éri majd meg ezeket használni. A posta darabonként 50 Forint extra díjat számol fel a papír tértivevények után. Ez tömeges tértivevényes postázás esetén számottevő többletköltséget jelenthet, így érdemes időben átállni az elektronikus megoldásra.

Az elektronikus kézbesítési igazolások útja

Az igazolást a levelet/küldeményt felvevő posta az ügyfél által az elektronikus feladójegyzékben rögzített adatok alapján indítja el. A címzett elektronikus felületen történő aláírással vagy e-személyi igazolványa érintésével igazolja a levél/küldemény átvételét. Ezután a kézbesítési igazolás akár azonnal elküldhető a feladónak, aki a sikertelen kézbesítésről is ugyanolyan gyorsan információt kaphat.

A feladók több elektronikus csatorna közül választhatják ki, hogy melyiken keresztül szeretnének értesülni az elektronikus kézbesítési igazolásokról. Választható szerverkapcsolat, hivatali kapu, de igényelhető e-mail akár küldeményenként is vagy a posta elektronikus feladójegyzék készítő alkalmazásán keresztül is visszakérhető az elektronikus kézbesítési igazolás.

A Magyar Posta szerint a fejlesztés növeli az ügyfelek és a munkatársak elégedettségét, hiszen egyszerűsödik a küldeménykezelés és ezzel várhatóan csökken a panaszok száma.

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Regisztrált felhasználóink számára ingyenes szolgáltatás
Kérdésem van

Kapcsolódó cikkek

Tanúsitottiratkezelés
A deusz.hu Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület honlapja. Célja, hogy felületet adjon a szervezet működési területéhez tartozó ismeretek átadására, szakmai kapcsolatok létesítésére.
© 2024 Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület (DEÜSZ). All Rights Reserved. OneOnline