Alapítványok megszüntetése – Szakértőnk válaszol

Alapítványok megszüntetésével kapcsolatban érkezett kérdés az egyik kedves olvasónktól, melyre Csóti Csaba iratkezelési szakértő válaszol:

Szeretném megtudni, hogy egy 2011-ben bírósági végzéssel megszűnt közhasznú alapítvány iratait, levelezését, pénzügyi stb. bizonylatait meddig kell őrizni? Úgy tudom, hogy az Alapító okirat nem selejtezhető, de a többi irat megőrzéséről nincs ismeretem. Válaszát előre is köszönöm!

Az alapítványok esetében – épp úgy, mint bármely gazdálkodó szervezet esetében – a megszüntetést követően, a megszüntetés során végelszámolót vagy felszámolót jelöltek ki vagy az alapítvány utolsó vezetője felel a megszüntetés feladatainak ellátásáért, így az iratanyag szabályszerű megőrzéséért és kezeléséért is.

A közhasznú státusz önmagában nem teszi különössé az alapítvány iratainak kezelését, mivel nem a státusz és/vagy a tulajdonosi forma a meghatározó az iratok kezelése során, hanem az, hogy az iratanyag keletkeztetője közfeladatot látott-e el vagy sem?

Ez a tartalom csak regisztrációval tekinthető meg.

Regisztráljon!

Amennyiben már regisztrált felhasználó, kérjük  jelentkezzen be.
A cikk további tartalma csak előfizetőink számára áll rendelkezésre. Kérem regisztráljon hogy meg tudja tekinteni a tartalmakat.

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Kérdezzen iratkezelési szakértőnktől!

Regisztrált felhasználóink számára ingyenes szolgáltatás
Kérdésem van

Kapcsolódó cikkek

Tanúsitottiratkezelés
A deusz.hu Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület honlapja. Célja, hogy felületet adjon a szervezet működési területéhez tartozó ismeretek átadására, szakmai kapcsolatok létesítésére.
© 2023 Dokumentumkezelési és Elektronikus Ügyintézési Szakmai Egyesület (DEÜSZ). All Rights Reserved. OneOnline